„Podle odborníků, kteří v tom pracují celý život, byla naposledy takhle špatná kvalita v roce 1968,” řekl Novinkám předseda Společenstva mlynářů a pekařů Jaroslav Chochole.Úroda podle něj byla tak vysoká, že na osetých plochách nestačilo hnojivo, obilí proto chybí dusíkaté látky a lepek. V závěru žní také úrodu poškodil déšť.„Bohužel z pšenice je sedmdesát procent sklizně krmná a ze zbývajících třiceti procent je polovina slabá potravinářská pšenice, do které se musí přidávat zlepšující příměsi. Korunu tomu dává to, že kvalitní pšenice se vyváží. Pečivo proto zásadně nezlevní, ceny jsou na hranici únosnosti,” dodal Chochole.Do mouky budou pekaři muset přidávat přípravky na zlepšení kvality, jako je právě lepek, kyselina askorbová nebo mouka ze sladu, což výrobu prodražuje.

Samotná cena obilí přitom nemá na cenu pečiva tak výrazný vliv. Podle druhu pečiva totiž samotná mouka tvoří jen asi 10-20 procent ceny výrobku.